För att hålla samma tema som köttbullarna gjordes såsen till köttbullarna med grädde som bas och inte vatten där grädden fyller ut senare som i mitt vanliga recept på gräddsås. Här gick jag inte på eget recept utan inspirerades av ett recept jag hittade på matbloggen Alexanderlagarmat och ändrade bara lite i smakerna. Resultatet blev en fyllig sås med underbar smak och helt fantastisk konsistens.
3 dl vispgrädde
1 msk kött- eller kalvfond
1 tsk tamarisolja (jag uteslöt oljan)
2 tsk maizena
2 tsk kallt vatten
1 krm vitpeppar
Häll vispgrädden i en kastrull och sätt på hög värme, häll samtidigt i fond och vitpeppar. Rör runt med visp.
Vispa ihop maizena med kallt vatten i en liten skål, rör runt så att maizena och vatten har mixats. När såsen börjar bubbla så häller du i mixen och rör runt.
Låt såsen koka upp under omrörning och var försiktig så att gräddsåsen inte kokar över i kastrullen. Sänk plattan till låg värme när det börjar koka och håll sedan koll så att inte såsen kokar över tills den “lugnat sig” med lägre värme.
Nu är din gräddsås färdig och redo att serveras. Vill du göra den ännu godare kan du följa stegen nedan (jag följde dessa och såsen blev underbar).
Låt såsen puttra på låg värme i cirka 20 minuter, rör om lite då och då. Alexander föreslår att ha spisen på 2:an. Lagar du köttbullar eller pannbiffar så kan du tillsätta lite av skyn i gräddsåsen innan servering för extra smak.