En klassiker som min mamma ofta bakade när jag var yngre som jag inte testat att baka själv hittills. Receptet som så många gånger förr kommer från Lindas bakskola och var både lätta att baka och smakade även som de ska göra. Jag hade ingen bittermandel hemma utan använde bittermandelarom istället med god verkan.
100 gram rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
2 dl filmjölk
7 bittermandlar, fint rivna (använde 1 krm bittermandelarom istället)
2 tsk hjorthornsalt
5 ½ dl vetemjöl
Pärlsocker
Hackad sötmandel
Sätt ugnen på 225°, vispa smör och strösocker poröst med en elvisp- Tillsätt ägg, filmjölk, bittermandel, hjorthornssalt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg, jag fick ha i lite mer mjöl för att få rätt konsistens när jag använde aromen istället för riktiga mandlar. Dela degen i två delar, rulla dem till långa längder och skär varje längd i 12 bitar. Rulla degen i lite mjöl om den känns för kladdig.
Forma bitarna till rektanglar (försiktigt) och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Strö på blandningen pärlsocker och hackad sötmandel (jag valde att bara använda pärlsocker) och tryck till lite lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 – 14 minuter, låt kakorna kallna på ett galler.