Som tradition gör vi alltid en jordgubbstårta till midsommar, antingen en vanlig gräddtårta med jordgubbar eller den himmelska jordgubbstårtan som många gör just till midsommar. I år gjorde jag en kombination med en tårtbotten gjord enligt receptet 3 – lika och spacklade med jordgubbsfyllningen från den himmelska jordgubbstårtan. Är det jordgubbstårta så är det och då blev hela överdelen fylld med färska svenska jordgubbar och lite flaggor som dekoration.
Tårtbotten
Ägg
Socker
Vetemjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Sätt ugnen på 150-175° (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Ta fram tre lika stora glas och utgå alltid från äggen, knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter. Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Mäter upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag har gått över till att använda större del potatismjöl än vetemjöl, kanske 65 – 70 % potatismjöl och 35 – 30% vetemjöl.
Vispa ägg och socker i en skål, låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge (gärna 7-8 minuter). Blanda i mjölblandningen och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten, rör försiktigt tills allt blir väl blandat.
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Smörj en form med smör samt bröa med ströbröd. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över. Bäst blir det att dela tårtbotten om den är riktigt torr eller om den får ligga lite i frysen. En för färsk tårtbotten smular väldigt mycket.
Jordgubbsfyllning
4 dl grädde
175 gram naturell färskost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 gram jordgubbar + 1 liter till dekoration
Vispa grädden hårt i en bunke, vispa upp färskost med florsocker och tillsätt vaniljsockret. Vänd ner det i grädden och hacka jordgubbarna i små bitar, häll i jordgubbarna och rör om tills allt är jämnt blandat.
Dela tårtbotten i 2 eller 3 delar, sätt en klick med jordgubbsfyllningen (utan jordgubbsbitar) på tårtfatet och placera den botten som var högst upp under gräddningen upp och ner på tårtfatet. Fördela jordgubbsfyllningen mellan tårtdelarna och spackla sedan hela tårta med fyllningen.
Placera valfri mängd jordgubbar på toppen (jag använde nästan 1 liter) och dekorera med flaggor precis innan servering.