En bra pepparkaksdeg ska både vara lätt att bearbeta, kavla och ta ut kakor med samtidigt som pepparkakorna ska smaka gott. Under flera år har jag gjort pepparkakor enligt ett recept vi haft i familjen med blandade resultat, årets version jäste i ugnen och blev inte bra. När vi var och köpte lite ny surdegsgrund till helgens bakning hittade vi pepparkaksmjöl på samma ställe. På baksidan av paketet fanns ett pepparkaksrecept som jag bara var tvungen att testa, så mjölet i pepparkakorna och även receptet kommer från Limabacka kvarn.
200 gram smör
3 1/3 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
2 ½ tsk bikarbonat (eller 5 tsk bakpulver)
4 tsk kanel
½ tsk mald kardemumma
2 ½ tsk mald kryddnejlika
1 1/3 dl vatten
10 dl pepparkaksmjöl
Rör ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser i smeten och blanda/knåda till en jämn deg. Låt vila i en plastpåse i cirka 1 dygn i kyl.
Knåda degen innan utkavling, kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Lägg de blivande kakorna på bakplåtspapper på en bakplåt och grädda mitt i ugnen på 200° i 4 – 5 minuter