Testade baka nattjästa frallor i helgen, dessa fick jäsa i rumstemperatur så degen gjordes på 4 gram jäst sedan fick degen jäsa över natten i rumstemperatur. Degen var rätt lös när den bearbetades men jag fick till relativt fina frallor trots det och med den långa jästiden blev det riktigt smakrika frallor. Äldsta dottern som annars mest äter tekakor gillade verkligen dessa frallor. Receptet kommer från Victorias provkök, hon bakar de på lantbrödsmjöl men jag hade inte det utan tog lite rågsikt istället.
4 gram jäst
4 dl kallt vatten
¾ dl naturell rapsolja
2 dl lantbröds mjöl (jag valde rågsikt istället)
1 msk socker
1 ½ tsk salt
ca 6-6 ½ dl vetemjöl special
Lägg jästen i en bunke, häll på vatten och rör om tills jästen lösts helt. Tillsätt sedan oljan, socker och lantbrödsmjölet och rör om. Tillsätt vetemjöl tills det blir en deg, gärna en lös kladdig deg så var försiktig med mjölet. sist rör du i saltet och blandar tills allt salt är inne i degen. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur över natten (eller cirka 9 timmar).
Mjöla ett bakbord ordentligt och häll ut degen, strö mjöl över degen och händerna och vik försiktigt ihop degen ett par gånger. Var försiktig och tryck inte för hårt på degen, å försvinner luften i degen. Forma degen till en avlång limpa och skär den sedan i bitar (jag fick ut 8 frallor), doppa snittytan i mjöl och forma degbitarna till runda frallor. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250° och låt frallorna jäsa under bakduk tills ugnen är ordentligt varm (20-30 minuter).
Sätt i plåten mitt i ugnen och grädde i 12-13 minuter, brödet ska få fin färg och vara färdigbakade inuti. Låt de svalna lite innan de serveras.