Söndagsmiddag och planering för matlådor till jobbet brukar bli pasta för oss, även så denna söndag. Jag gillar att plocka fram gjutjärnsgrytan och sakta koka ihop en härlig pastarätt och att sedan gratinera den i ugnen höjer bara nivån av smaker. Här kombineras parmesan med gratängost i gratineringen som blandas med crème fraiche innan formen åker in i ugnen. Receptet kommer från Fredriks fika och jag gjorde den som det står i överskriften med kycklingfärs. Resultatet blev en välsmakande gratäng som blev väldigt krämig, som extra bonus var den väldigt lätt att göra och det blev många portioner av den.

400 gram valfri pasta
400 gram kycklingfärs
1 gul llök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl vatten
Parmesan

2 dl crème fraiche
100 gram riven ost
Körsbärstomater

Sätt ugnen på 250°, koka pastan 2 minuter kortare än det står på anvisningen på paketet. Fräs färsen i olja tills den fått lite färg, hacka under tiden lök och vitlök fint, tillsätt lök och vitlök och låt det fortsätta fräsa ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, timjan, salt, peppar och vatten och låt såsen sjuda i 5 minuter. Häll av pastan och blanda med köttfärssåsen, alternativt lyft över pastan med tång eller pastaslev. Blanda ordentligt och fyll en ugnsform på cirka 20×30 cm, jag passade på att riva över lite extra parmesan innan nästa steg.
Blanda crème fraiche med den rivna osten och bred på över, dekorera med halva körsbärstomater.

Grädda gratängen tills den fått fin färg, 8-10 minuter och servera den gärna med en god sallad.