Söndag och dags att laga lite matlådor att ta med till jobbet i veckan men vad ska man göra. Det blev att kolla vad som fanns i kylskåpet, frysen och skafferiet och försöka komma på en kombination att laga. Resultatet blev en ny gratäng med pasta, ostsås, bacon och köttfärs. Smaken sätts med cheddarost, grädde, sweet chilisås och paprika. För att inte få en för torr gratäng med osten på toppen valde jag att röra ner osten i den varma grädden så den smälte till en smakrik ostsås.
7 dl valfri pasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 paket bacon
500 gram köttfärs
1 msk fond
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
150 gram riven ost (cheddar eller annan lite smakrik ost)
2 msk sweet chilisås
Sätt ugnen på 225°, koka pastan ett par minuter mindre än vad det står på paketet, hacka lök och vitlök, strimla paprikan och skiva upp baconet.
Stek bacon i en stekpanna på medelhög värme, efter ett par minuter hälls lök, vitlök och paprika i. När löken börjar bli mjuk och lite genomskinlig lyfts bacon, paprika, lök och vitlök ut och läggs tills sidan. Stek köttfärsen på samma temperatur i baconfettet, när köttfärsen fått färg hälls bacon, paprika, lök och vitlök tillbaka tillsamman med lite vatten från pastan och fonden. Låt köttfärsen koka ihop på medelhög värme samtidigt som du kokar ihop crème fraiche, grädde och buljongtärning i en kastrull. Blanda pasta och köttfärsen i en ugnsfast form, häll i osten i grädden och rör tills den smält in i såsen, häll över såsen och fördela den över köttfärsblandningen.
Gratinera i 20-25 minuter eller tills rätten får en gyllengul yta.