Jag hittade denne cheesecake i bloggen Lindas bakskola & matskola och den var verkligen helt underbar. Vi gör den inte varje år, men lite då och då för att ha lite annat att bjuda på vid jul.
Kombinationen av Digestivekexen och pepparkakorna i botten med färskosten, grädden och den vita chokladen ger en smakupplevelse utöver det vanliga.

Botten
50 gram Digestivekex
200 gram pepparkakor
80 gram smör

Fyllning
200 gram färskost
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 gram vit choklad
3 äggvitor

Garnering
rivet apelsin skal
pepparkakor

Sätt ugnen på 200°, smält smöret och krossa pepparkakorna och Digestivekexen till smulor. Blanda med smöret och tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)

Grädda botten mitt i ugnen i 7 – 9 minuter och låt den kallna helt.

Vispa grädden och smält chokladen. Blanda färskosten, äggula, florsocker, vaniljsocker, grädde och choklad. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
Bred ut smeten på smulbotten, riv apelsinskal och strö på ytan. Låt kakan stå i frysen några timmar och ta fram den 20 minuter innan servering, dekorera med pepparkakor och kanske en och annan marsipantomte.