Jag älskar att laga mat där allt lagas tillsammans, smaken får en extra nivå av att tillagas tillsammans. Idag serverade jag en sådan rätt till familjen, en potatisgratäng med karamelliserad lök och köttfärs i. Så många smaker som kombinerades till en helt fantastisk rätt. Potatisen blev riktigt bra i smak då den kokade på låg värme med mjölk, grädde och den karamelliserade löken innan allt hälldes i en ugnsfast form för gratinering. Receptet kommer från matinspo.se där Emilia Milosavljevic delar med sig av inspiration och recept.

1,2 kg fast potatis
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 gula lökar
500 gram valfri färs (jag valde att använda 1 kg istället)
1 vitlöksklyfta
1 tsk strösocker
1 förpackning riven ost

Skala och mandolina lök och potatis tunt, om du inte har en mandolin går det lika bra att sköra potatis och lök tunt med kniv.
Fräs färsen i lite olja i en djup kastrull (jag använde min gjutjärnsgryta) tills den får ordentligt med färg. Pressa i vitlöken och krydda med örtsalt och peppar, lägg över färsen på en tallrik och fräs löken i samma kastrull tills den blir ordentligt brynt. Tillsätt socker och salt och rör runt, tillsätt potatis, grädde och mjölk. Salta ordentligt och peppra, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
Varva potatis och färs i en form på 20×30 cm, avsluta med valfri riven ost. Grädda gratängen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Kolla efter 30 minuter och seden med jämna mellanrum med provsticka för att se om potatisen är klar. Tiden är svår att ange då det beror på vilken form som används och hur tjocka potatisskivorna är. Om gratängen får för mycket färg innan den är klar täcks den med folie.

Låt gratängen svalna något innan den serveras med valfri sallad.