Experimentet med ägg i potatismoset blev så lyckat att jag blev tvungen att göra det även denna helgen och då tänkte jag att det var lika bra att skriva ner receptet så det finns bevarat här för framtiden. Grunden är väldigt vanligt potatismos som med fördel kokas på fast potatis då mjölig potatis kokar sönder och drar åt sig allt för mycket vätska. Sedan är det som vanligt att använder man bra ingredienser blir resultatet även bättre, potatismos gör jag på grädde och smör. Detta val gör jag då jag tycker grädden lyfter fram smaken och ger ett fylligare mos och smör har ingen ersättare som kan ge den smak och krämighet som smör gör.
1 kg fast potatis
25 gram smör
½ dl grädde
2 ägg
Skala och dela potatisen i jämnstora bitar, häll på vatten så det precis täcker potatisen. Låt vattnet koka upp, salta vattnet när det kokar och koka potatisbitarna i 10-11 minuter, kolla med en provsticka så de är genomkokta. Häll av vattnet och mosa potatisbitarna med en potatisstöt, häll i mjölk och smör och fortsätt bearbeta potatismoset med potatisstöten. Knäck i äggen och rör ut de med en slev tills du får ett krämigt slätt mos, smaka av med salt och peppar.