Vi har nu ett par gånger gjort pulled pork med underbart resultat, barnen älskar det och det blir alltid en massa över till veckans matlådor till jobbet. Receptet jag brukar använda är en kombination av ett recept från Scan, en barbecue rub från bbqlovers och min egen version av tillagning. Jag skriver ner både tillagningen som Scan anger den och hur jag istället gör. Den rub jag brukar använda kallas North Carolina BBQ rub och den blir lagom stark så barnen med kan äta köttet.
1 karré i bit (cirka 600-800 gram)
2 msk BBQ rub
½ dl hoisinsås
½ dl sötsur sås
Salt
2 msk paprikapulver
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk spiskummin, malen
2 msk chili, malen
1 msk vitlökspulver
2 msk svartpeppar, malen
Scan:
Gnugga in kryddmixen i karrén och låt den stå framme i rumstemperatur i 1 timme. Lägg karrén i en gryta och sätt på locket, sätt in i ugn i 100° i 7-8 timmar.
Ta ut och låt svalna lite, repa karrén med gafflar eller händer. Blanda med hoisinsås, sötsursås och salt, låt den gärna vila över natten.
Lägg köttet tunt på en plåt och rosta i ugn på 225° i 10-15 minuter, rör om då och då. Smak av med hoisinsås, sötsursås. Servera med grönsaker, inlagd rödlök och gärna i hamburgerbröd eller med tortillabröd.
Min version:
Sätt ugnen på 125°, ta fram karrén och låt den stå framme i rumstemperatur i 1 timme, undertiden blandar man ruben (går jätte bra att spara i en tom kryddburk att använda senare). Gnugga in karrén ordentligt med kryddblandningen och lägg den i en ugnsfast form. Placera formen i nedre delen av ugnen och lätt köttet sakta tillagas i cirka 4 timmar.
Ta ut köttet och lyft över det till ett fat med lite kant, låt den svalna något innan du repar karrén med gafflar eller händerna. Blanda köttet med hoisinsås, sötsur sås och lite salt för att få lite extra god smak, jag har även serverat den utan detta steg och köttet smakar gott även då.
Pulled pork har vi både till potatis och sås, till taco/tortilla och till hamburgare.