Äntligen börjar det komma rabarber och när man ser tillgången redan nu verkar det bli ett väldigt bra år med bra tillgång till rabarber. Det kommer bli en hel del rabarberpajer som alltid och jag har lite olika recept jag har tänkt prova, först ut blir rabarberkompott. Receptet kommer från Fredriks Fika och han använde kompotten i en tårta, jag har tänkt ha den som pålägg, smaksättning till flingor och som dessert med lite mjölk till. Skillnaden mellan rabarberkompott och rabarberkräm som jag har gjort innan är att krämen reder man av med potatismjöl.
500 gram rabarber
2 msk vatten
250 gram syltsocker med pektin
Skölj och skiva rabarbern i mindre bitar, häll vatten i en kastrull och lägg i rabarber samt syltsocker (vattnet är till för att rabarberna inte ska brännas i botten av kastrullen innan de börjar avge vätska). Sätt plattan på medelvärme och låt allt koka upp, sjud kompotten tills rabarbern är mjuk men inte helt sönderkokt.
Dra av från värmen och häll upp på väl rengjorda varma burkar.