Sista rabarberna i kylen gick åt till denna smulpaj där kanel sprinklas över rabarberna och kombinationen med rabarber, vaniljsocker och kanel blev riktigt bra. Vi brukar för det mesta baka knäckiga pajer men ibland gör vi även smulpaj och denna blev en av de bättre vi har testat. I receptet skulle man skala rabarbern, jag valde att inte göra det och sköljde bara av de under rinnande vatten. Receptet hittade jag efter lite letande på bloggen Bara en kaka till som drivs av Helena Elm. Idag serverade vi den med vaniljsås men fungerar lika väl med vaniljglass.
Smuldeg
150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
Fyllning
6-7 stjälkar rabarber (ca 600 gram)
Cirka 1 dl strösocker
Cirka 1 msk kanel
1 rågad tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 225°, blanda ihop smuldegen och ställ den kallt medan du delar rabarbern i cm-stora bitar. Lägg rabarberbitarna i en bunke, och häll på så mycket socker som behövs, beroende på hur syrlig rabarbern är. Ca 1 dl är ett bra riktmärke, vi gillar lite syrligare paj så jag minskade ner till ½ dl strösocker. Tillsätt vaniljsockret, blanda sedan runt rabarbern i sockret, eller rör noga med en sked, så att rabarberbitarna får socker på sig runt om.
Häll ner i smord form, pudra sedan rejält med kanel, och till sist strö över smuldegen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.