I helgen var vi äntligen på Liseberg igen efter alla begränsningar på grund av Coronapandemin. Jag och min fru har alltid varit på Jul på Liseberg minst en gång varje säsong sedan de började med traditionen 2000. Massvis med bus för barnen i kaninlandet och denna härliga julstämning de får till varje år som avslutades med att stora dottern vann 2 kg Toblerone. För att inte hela vinsten skulle ätas upp fick jag gömma undan den när vi kom hem och jag har tänkt baka med en del av chokladen och detta blev första receptet jag hittade. När det gäller småkakor har jag en del bloggar och hemsidor jag brukar kolla runt på och denna hittade jag i Allas receptsamling.
100 gram smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
50 gram Toblerone
Sätt ugnen på 175°, lägg smör, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och sirap i en matberedare och mixa till ljust och krämigt, sist hälls mjölet i.
Hacka chokladen , mjöla ett bakbord och stjälp ut degen. Arbeta in chokladen och dela den sedan i tre delar. Forma dem till längder (lika långa som plåten) och placera de på en plåt med bakplåtspapper och platta till de något.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, låt längderna svalna något och skär de sedan i snittar. Låt svalna helt och servera.