I dag var det morsdag och då brukar vi antingen lyxa till middagen eller fikat, idag blev det lite lyxig kall middag och sedan grillade vi kyckling på kvällen. Jag letade länge innan jag hittade detta receptet, alla andra jag hittade var det tyvärr lax i. Här är det en lyxig variant av toast skagen men den görs som en smörgåstårta/bakelse med bara skagenfyllning och ägg. Receptet hittade jag på Receptfavoriter jag ändrade bara lite i utseendet då jag valde att använda skivad gurka på utsidan av bakelsen.
8 skivor rostbröd
Fyllning:
200 gram oskalade räkor (eller 100 gram skalade räkor)
4 msk dill
¼ dl majonnäs
½ dl crème fraiche (gåt även med gräddfil eller matyoghurt)
1 krm salt
¼ krm svart- eller vitpeppar
1 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 hårdkokt ägg
Garnering:
2 msk majonnäs
½ dl hackad dill
½ dl hackad rödlök
2 cocktailtomater
2 små klyftor citron
2 kvistar färsk dill
1 blad isbergssallad
Fyllning:
Koka ett ägg hårt, tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara gärna undan 4 stycken hela räkor till garnering. Hacka en kruka dill, skala och hacka en rödlök. Blanda en del med räkorna till skagenröran du ska ha som fyllning. Sätt resten åt sidan till senare.
Blanda i majonnäs och crème fraiche, rör ihop till en röra. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
Stansa ut rundlar av brödskivorna med en utstickare på ca 6 cm diameter samt skala och hacka ägget.
Montering:
Du kan fylla och varva bröden som du vill med skagenröra och garnering. Mitt förslag är: lägg ut två bröd som bottnar, bred på lite av skagenröran och fördela på hackat ägg. Lägg på nästa lager bröd samt några msk skagenröra på varje. Upprepa med ett lager bröd till och skagenröra, lägg på sista och fjärde lagret bröd. Sätt på utstickaren på en stapel bröd i taget och tryck ihop bakelserna så de lättare håller formen.
Bred en msk majonnäs runt på kanterna på varje torn – bakelse. Bred ut rejält med hackad dill och fint hackad rödlök på en skärbräda eller tallrik. Rulla försiktigt kanterna så dill och lök fastnar runt om. Hit kan du förbereda och ha skagenbakelserna övertäckta i kylen någon dag. Förvara också resten av skagenröran och räkor i kylen fram till garnering.
Garnering:
Toppa varje torn – bakelse – med några msk skagenröra, strimla lite isbergssallad så fint du kan och lägg på. Skölj och dela cocktailtomater och lägg på dem, skär ut små klyftor eller bitar citron och lägg på. Lägg på 1-2 stora fina räkor på varje om du har det kvar, avsluta med en dillkvist och eventuellt lite mer finhackad rödlök om du har det kvar.
Skagenbakelserna är klara att serveras. Garnerade kan de förvaras i kylen några timmar.