Barnen gillar mer och mer det bröd jag bakar numera, har gått över till att för det mesta baka frallor eller andra småbröd som de gillar. Limpor blir numera enbart rostbröd som skivas och fryses för att användas senare. Dessa frallor såg jag första gången för ett par veckor sedan och har tänkt baka de flera gånger men av en eller annan anledning har det inte blivit av. Så idag satte jag degen direkt när jag kom hem från jobbet och hade röjt upp i köket. Receptet kommer från Lindas bak- & matskola där jag har hittat massa inspiration genom åren, det ska bli intressant och höra vad barnen tycker om dessa på frukosten imorgon. Jag gjorde degen på kall degvätska som jag brukar göra och ändrar jäsningen.
50 gram jäst
6 dl mjölk, fingervarm (jag valde kallt vatten)
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
75 gram smör, rumsvarmt
13–14 dl vetemjöl (eller rågsikt)
Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts helt. Tillsätt sirap, smör och vetemjöl, lite i taget mot slutet, när degen går ihop hälls saltet i och sedan knådas degen ett par minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek.
Forma cirka 20 runda frallor, lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och nagga de lätt med en gaffel. Sätt ugnen på 250° (min går bara till 225° så jag fick använda den temperaturen istället), låt frallorna jäsa i 25 minuter under en bakduk.
Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter