En underbar kaka som jag fick ögonen efter att mina stora favorit Birgitta Rasmusson visade hur man gjorde den i ett matprogram. Jag brukar lägga till extra mandelspån för att få en mer knäckig känsla när man äter den. Receptet kommer från köket.se
100 gram smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
100 gram smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
50 gram mandelspån
Sätt ugnen på 175°.
Smöra
och bröa en rund form med löstagbara kanter (ca 24 cm i diameter), smält smöret
och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan på full fart, tillsätt
mjöl, bakpulver, smör och grädde i äggpöset medans vispen går på låg hastighet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter.
Förbered under tiden glasyren genom att blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omröring tills allting blandats och glasyren börjar bli tjock. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen, flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills glasyren fått fin färg.