Dagens middag blev denna underbart marinerade fläskfilé, en rätt som hela familjen gillar även då barnen gärna skär bort kanten efter bryningen i stekpannan. Fläskfilé passar ypperligt att göra i ugnen på full värme som i detta receptet eller på lägre temperatur och längre tid i ugnen. Fokus ska ligga på innertemperaturen på köttet och inte bara hur utsidan ser ut. Denna gör vi lite då och då i lite olika varianter, men detta är grunden till rätten.
1 kg fläskytterfilé
2 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 msk sweet chilisås
1 msk honung
1 msk fisksås
1 bunt färsk sparris
Ta fram fläskytterfilén och putsa bort eventuellt onödigt fett, blanda marinaden och låt fläskytterfilén dra i minst 6 timmar.
Sätt ugnen på 225°, bryn fläskytterfilén i en stekpanna och lägg den åt sidan att vila någon minut. Lägg sparris i botten av en ugnsfast form och sedan på med fläskytterfilén ovanpå. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter och kolla med köttermometer, brukar bli perfekt mellan 69–72°