Pasta Alfredo är en italiensk klassiker som är lätt att laga, här som en extra bonus görs den som en gratäng, perfekt att ta med i matlådorna till jobbet. Kombinationen kyckling, pasta, härligt mustig sås med smak av vitlök är svårslagen, framöver kommer jag även att försöka göra den vanliga varianten som är den mer vanliga, recept ligger och väntar. Detta receptet hittade jag hos Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen och har varit med i “Tupp, timjan & tårta” på SVT.

400 gram penne pasta (jag blandade penne och gnocchi)
3 st kycklingfilé (jag hade färdigmarinerade i grill/bbq smak)
1 msk grillkrydda
2 msk rapsolja

3 st vitlöksklyftor
1 liter mjölk (valfri fetthalt)
5 msk mjöl
200 gram riven ost av valfri sort (jag använde cheddar)
1-2 st hönsbuljongtärning (justera saltsmaken själv)
Svartpeppar

Värm ugnen till 225°, krydda kycklingfiléerna med grillkrydda runt om och ringla över olja. Grilla dem mitt i ugnen tills de är helt genomstekta, cirka 15-20 minuter. Ta ut dem från ugnen och täck med folie tills de svalnar, de blir saftigare om de får vila en stund.

Koka pastan al denté (med tuggmotstånd), sila av och ställ åt sidan. Finhacka vitlöken och stek på medelvärme under omrörning tills de mjuknar. Häll över mjölk, smula i buljongtärningen och vispa i mjölet. Koka upp under omrörning tills såsen tjocknar, den kommer att vara lite rinnig men tjocknar sen när du blandar de övriga ingredienserna.

Värm ugnen till 200°. Fördela kycklingfiléerna till tjocka strimlor. Vänd ner kyckling, ost, pasta och svartpeppar i såsen. Lägg i en ugnsform och baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut och strö på finhackad persilja eller basilika.