Ännu finns det mycket äpplen att köpa i butikerna, fina svenska god obesprutade äpplen, varje gång jag ska göra paj brukar jag leta upp ett nytt recept. Både för att testa på nya recept men även för att utöka min kunskap i att baka. Detta receptet är en försvenskad version av Tarte Tatin och kombinationen av de karamelliserade äpplen med kakan och vaniljsås är svår att slå. REceptet kommer denna gången från Kokaihop.
50 gram smör
5 – 6 äpplen (beror på storleken på äpplena)
½ dl farinsocker (jag hade ingen farinsocker utan gjorde den med strösocker istället)
1 dl ljus sirap
1 msk kanel
150 gram smör
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
½ dl mjölk
Sätt ugnen på 175°, kläm ett bakplåtspapper i botten på en springform och smöra insidan av kanterna. Skala, kärna ur och dela äpplena i inte för stora klyftor. Smält smöret i en stekpanna med höga kanter och lägg i sockret. När sockret har smält, lägg i äpplen, kanel och sirap. rör om då och då och låt småkoka i cirka 5 minuter tills äpplena har mjuknat något. häll äpplena och såsen i botten på springformen.
Rör smör och socker smidigt med elvisp och vispa sedan i resten av äggen ett i taget. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en annan bunke och vispa försiktigt ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Bred ut smeten över äpplena och grädda mitt i ugnen i 40 minuter.
Låt kakan svalna något innan den vänds upp på ett fat innan springformen ska lossas.