Vackert väder med härligt solsken ute inbjuder till fikastunder i det fria, till helgen ska vi till Liseberg för första gången denna säsong. Planeringen inför överraskningen för barnen pågår för fullt och vad kan bli bättre att ta med som fika än en härlig vaniljbulle med mandelmassa? Jag hittade en del olika recept på vaniljbullar som såg lockande ut men när jag hittade en bit mandelmassa i skafferiet gjorde jag en utökad sökning och hittade detta receptet på bloggen Villa Sjöliden.

50 gram jäst
125 gram smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk mortlad kardemumma
12-15 dl vetemjöl (jag valde vetemjöl special)

Fyllning
200 gram smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
150 gram mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg
Pärlsocker

Smält smöret och blanda i mjölken, värm sedan till 37° och rör därefter i kardemumman. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan, rör om tills jästen löst upp sig och häll därefter i resten av vätskan tillsammans med ocker och nästan allt vetemjöl. 

Arbeta degen till du ser att den börjar släppa från bunkens kanter, antingen med maskin eller med elvispens degkrokar. Häll i saltet och knåda degen 3-4 minuter till. Låt sedan jäsa i bunken i 40 minuter under bakduk. 

Under tiden degen jäser rör du ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp så det blir en slät smet.  

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär form (ca 25 x 40cm). Och här ska ni tänka på att INTE kavla degen för tunn, för annars så får ni inte bullarna så där härligt fluffiga. Bred på fyllningen på rektangeln, rulla ihop från långsidan och dela varje rulle i ganska tjocka bitar. Lägg dessa i några stora muffinsformar eller stora bullformar och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sött ugnen på 250° samtidigt som bullarna börjar jäsa.

Pensla med vispat ägg och strö på riktigt med pärlsocker innan ni gräddar dom i mitten av ugnen på 250°.

Låt svalna på galler under bakduk!