Ibland är det kul att testa på lite nya recept bara för att se vad resultatet blir, så blev det denna söndagen. I veckan hade frun som förslag att vi skulle testa vitkålslasagna som hon hade sett i en tidning eller på något matlagningsprogram. Jag letade runt lite med hjälp av Google och hittade först ett recept som såg bra ut, när jag jämförde lite olika alternativ var den största skillnaden om vitkålen skulle förkokas eller inte. Jag valde att kombinera två olika recept och gjorde sedan béchamelsås enligt receptet som redan ligger här. Så dagens recept länk blir först till inköpslistan.se och sedan till Elina & Mickes mat, vitkålsbladen höll en del vätska efter de blev kokade så jag drog ner mängden sås till hälften i receptet då lasagnen blev väldigt lös och rinnig.
12-14 vitkålsblad
1 gul lök
500 gram blandfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 tsk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk chilipulver (valde bort chilipulver)
Bechamelsås
50 gram smör
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde
¼ krm riven muskot
Skala och hacka löken, fräs den med köttfärsen i olja eller smör tills allt för färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och basilika. Låt puttra, gärna under lock, på svag värme i cirka 20 minuter, gör ostsåsen och koka vitkålsbladen under tiden.
Ta loss vitkålsbladen från huvudet och måtta in de i formen du ska använda. Jag hade tre lager vitkålsblad i lasagnen och räknade på 3-4 blad per lager, ansa vitkålsbladen och skär bort det hårda. Koka vitkålsbladen i en rymlig kastrull i cirka 15 minuter i lättsaltat vatten. Låt vitkålsbladen rinna av ordentligt på en tallrik. Smält smöret i kastrullen, vispa ner mjölet och tillsätt mjölk och grädde under fortsatt vispning så det inte blir klumpar. Krydda med muskot, salt och peppar, låt koka upp och sjuda i ett par minuter.
Ringla lite olivolja i en ugnsform, täck botten med béchamelsås och lägg sedan att lager vitkålsblad, lägg på köttfärsen och börja sedan om med sås. Fortsätt tills allt går åt, avsluta med sås.
Grädda lasagnen i 20 minuter, eller tills lasagnen fått en gyllenbrun färg.