I veckan uppdaterade jag mitt kök med en baguetteplåt, så idag inför kommande veckans mackor till jobbet bakade jag baguetter. Receptet som kommer från Fridas bakblogg har jag haft liggandes ett tag då jag en längre tid har kollat efter bagetteplåtar med plats för fyra baguetter. Receptet är väldigt enkelt med bara 5 ingredienser och en jäsning (görs på ljummen degvätska), jag har ett par andra recept som jag ska prova med torrjäst med men det kommer senare i höst när jag har mer tid att experimentera i köket.
50 gram jäst
6 ½ dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 ägg
15-16 dl vetemjöl special
Börja med att värma vattnet sp det blir ljummet, blanda ut vattnet med jäst i en bunke, tillsätt mjöl och ägg. Arbeta ihop degen i 4 minuter på hög hastighet, häll i saltet och fortsätt arbeta degen i ytterligare 4 minuter. Låt degen jäsa i cirka 1 timme under bakduk eller plastfolie.
Sätt ugnen på 250° och sätt in en baksten eller plåt mitt i ugnen (jag valde bort detta och använde min baguetteplåt istället) Stjälp upp degen på et väl mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Vrid baguetterna och lägg på bakplåtspapper (jag placerade de direkt i baguetteplåten)
Var försiktig med degen så att du inte punkterar luftbubblorna som jäst under jästiden.
Sätt en oöm plåt i botten av ugnen och kasta in ½ dl vatten direkt efter du satt in bröden. Stäng luckan direkt så ångan blir kvar i ugnen. Grädda baguetterna i 250° de första 5 minuterna, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare 15 minuter, vänd eventuellt baguetterna mot slutet för att grädda undersidan lite extra.
Låt baguetterna svalna på ett galler.