Ordbok,  Rogers mormor

Båtsman

Fram tills början av 1900-talet när de värnpliktiga sjömännen tog över utgjordes besättningen på flottans skepp till stor del av båtsmän. Besättningen delas in i två olika grupper, manskap (meniga sjömän och de lägsta befälsgraderna) och befäl. Den meniga sjömannen är flottans motsvarighet till indelta soldater, indelningsverket och deras värvare rekryterade män till soldater och båtsmän genom utskrivning. Allt började under början av 1600-talet när var tionde man valdes ut och en grupp bönder skulle försörja den utskrivne. Helst skulle utskrivningen vara frivillig men kriget behövde många soldater och det var långt ifrån alla som skrev på frivilligt. Karl XI ändrade reglerna i slutet av 1600-talet, ett antal bönder skulle se till att det fanns en båtsman på plats och han skulle ha en stuga som de kunde leva på. Att bli båtman från slutet av 1600-talet blev ett attraktivt val för söner som inte var äldst i syskonskaran, de valde att bli båtsmän (eller soldater) istället för att arbeta som dräng.

Har man sin släkt i Halland finns det stor chans att man finner dessa rotebåtsmän i forskningen, jag har min mormors farfars far som var båtsman i Ås och fick båtsmansnamnet Stengård.

Läs mer om båtsmän på Hallands släktforskarförening och Hans Högmans webbsida med massvis av information om den svenska krigsmakten.

sv_SESwedish