Söderfors bruk
I den lilla bruksorten Söderfors, 15 km väster om Tierp låg ett järnbruk som anlades på 1600-talet med huvudsyfte att smida ankare åt den svenska flottan. Dalälven som rinner genom orten användes som drivkraft till de stånghammare som hammarsmederna använde. I de norra delarna av Uppland anlades flera bruk (Lövstabruk, Österby, Forsmark, Gimo med flera), arbetarna var för det mesta immigranter från Vallonien i södra Belgien.
Söderfors bruk anlades av bergmästaren Claes Depken (senare adlad Ankarström) som redan ägde Älvkarleö bruk där han med smidde ankare.
1748 köper Claes Grill (direktör på Ostindiska kompaniet) Söderfors bruk och 1748 anlägger hans son Adolf Ulrik en engelsk park. På nedre bilden syns det tempel i grekisk stil som uppfördes 1797.
1985 blev stora delar av bruket byggnadsminne, på området förutom engelska parken finns herrgården som uppfördes omkring 1690, Grillska huset som ett tag innehöll en stor samling uppstoppade djur och Änkehuset. Änkehuset uppfördes 1776 under ledning av Claes Grills fru Anna Johannasom bostad åt de änkor som förlorat sina män på bruket. Änkehuset drevs fram till 1916 då ett ålderdomshem inrättades.
På en av bilderna nedan syns smedsbostäderna på rad, de uppfördes under senare delen av 1700-talet.
Kopplingen jag har till Söderfors bruk är min frus farmors morfars farfars farfar Anders Drugge (1708-1764) var hammarsmed på Söderfors bruk. Även hans far Peter Lovisson Drugge (1678-1730) var hammarsmed på Söderfors bruk