August Wilhelm Malm
Måndagen den 23 juli 1821 föds August Wilhelm Malm i Lund, son till skräddarmästare Johannes Malm och hans fru Anna Brita Gyberg. Det är en stor familj med 9 syskon födda mellan 1814 till 1835.
August tar student som 17 åring och blev därefter elev och medhjälpare åt Sven Nilsson (naturforskare och svenska ornitologins fader) i Lund. På Svens rekommendation blev han anställd på riksmuseum som Carl Jacob Sundevalls biträde och 1841 sänds August till den skandinaviska halvöns nordligaste lapp- och finnmarker (Nordisk familjebok 1912) för zoologiska studier åt vetenskaps akademin. Enligt materialet på Riksarkivet (Svenskt biografiskt lexikon) gästade han olika prästgårdar och pastorn i Jukkasjärvi (Lars Levi Læstadius) klagade på Augusts uppförande. Han skrev en rapport till Sven Nilsson och Carl Jacob Sundevall vilket innebar förlust av anställningen vid riksmuseum. Vad gjorde då August som retade upp Lars Levi Læstadius så?
Den 10 oktober 1842 föds oäkta Augusta Wilhelmina av Johanna Agatha Lindstedt, som fader står August Wilhelm Malm. Johanna Augusta bor på prästgården i Vittangi och är dotter till pastorn Ingemar Lindstedt. Att föda ett oäkta barn var skam under 1800-talet och då extra skamligt när det är en prästdotter som är moder, det var detta som Lars Levi klagade på.
Under 1843-1844 studerar August i Köpenhamn och gifte han sig med Caroline Mathilde Christensen för att sedan flytta tillbaka till Sverige för att inventera Skånes och Blekinges djurvärld. 1 januari 1848 blir han intendent på den naturhistoriska avdelningen på Göteborgs museum, sedermera Naturhistoriska museet. 1881 får August en blodförgiftning och 5 mars 1882 dör August av lunginflammation
Det August är mest känd för är en val, en ung blåvalshanne som simmade på grund 29 oktober 1865 i Askimsviken. Valen bogserades in till Lindholmens varv där kroppen flåddes och monterades på en 3-delad trästomme. Valen kom att gå under benämningen den Malmska valen och visades först upp i flera olika städer för att sedan hamna på Ostindiska huset i Göteborg. 1918 flyttades valen från Ostindiska huset till dess nuvarande plats på Naturhistoriska museet.
Samtliga bilder ovan från Digitaltmuseum tillgängliga som Creative commans Erkännande (CC BY)