Linköpings slott
Vid riksdagen 1527 i Västerås bestämdes det att Sverige skulle reformeras och gå över från den katolska kyrkan till den lutherska. Efter reformationen gavs kungen Gustav Vasa makt att dra in kyrkliga egendomar och utnämningar skulle godkännas av kungen. För att få in pengar till statskassan övertogs inte bara kyrkans alla gårdar utan även andra rikedomar till kronans ägo. Prästerna skulle med detta även börja predika på svenska i kyrkorna.
Det som kommer att bli Linköpings slott är 1527 en biskopsborg med anor från 1100-talet (de äldsta delarna finns kvar i slottets västra länga). Den dåvarande biskopen Hans Brask flydde till Danzig och borgen gjordes om till kungligt slott, Gustav Vasa lät bygga ut den västra längan och satte in stora fönster på övervåningen.
Johan III lät på 1570-talet bygga ut slottet med en ny flygel på tre våningar och byggde på en till våning på den västra längan. 1598 övertog hertig Karl slottet och byggde till den norra flygeln, slottet stod färdigt 1604 och alla tre flyglar var nu på tre våningar.
I januari 1700 brann större delarna av Linköping ner i den stora stadsbranden, domkyrkan och slottet klarade sig från lågorna. Slottet stod övergivet och förfallet, det gjordes snabbt om till stadsarrest och de östra delarna byggdes om till fängelse.
1795 byggdes slottet om till en ämbetsbyggnad för Linköpings landshövdingar med en residensvåning åt landshövdingen i västra längan. Under slutet 1800-talet återskapades slottet till ett renässansslott och under 1930-talet plockades renässansdekorationerna bort och slottet fick ett stramare utseende.
Statens fastighetsverk gjorde en stor renovering av slottets fasad under 1990-talet, samtidigt gjordes en grundlig undersökning av slottet som fick resultatet att man fick reda på att slottet var byggt tidigare än man trodde.
Norra flygeln är idag ombyggd för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum invigt år 2000 och södra flygeln innehåller kontor. I slottet finns landshövdingens representationsvåning och privata bostad.
Min koppling till Linköpings slott är min farmors morfars farmor farfars far Magnus Laurent De Falck sitter fänglad där efter att han dräpt sin granne. Han tar sitt eget liv 1749 på Linköpings slott