Silleruds kyrka
Dagens kyrka i Sillerud uppfördes 1887-1888 på ett berg strax söder om tätorten. Kyrkan är åttkantig med ett kraftigt torn i mitten flankerat av fyra mindre torn.
Kyrkan fick en tegelstomme med vitputsade ytterväggar som genombrytes av rundbågiga fönster i två våningar. Varje gavel försågs med ett rosettfönster. Inne i kyrkorummet lades ett lackat trägolv och innertaket fick formen av ett kryssvalv.
Invigningen ägde rum på Alla helgons dag den 4 november 1888 och förrättades av biskop C.H Rundgren assisterad av prostarna Sillén i Sillerud, Eldin i Blomskog och Petersson i Glava samt vice pastor Eriksson i Silbodal, komminister Almqvist i Trankil, pastorsadjunkten Svensson i Mo och pastorsadjunkten Selldén i Vårvik tjänstgjorde som notarie. Människor från alla Nordmarks församlingar var närvarande på denna högtidliga gudstjänst då Värmlands enda centralkyrka stod färdig. ”Det rymliga templet var till trängsel fyllt” heter det i Nya Wermlandstidningens artikel från den 8 november samma år. Kyrkan var försedd med 900 sittplatser men genom de rymliga gångarna utmed sidorna fick över det dubbla antalet plats på invigningsdagen. Man uppskattade en skara på över 2000 personer inkluderat de som följde ceremonin från vapenhuset, och de som befann sig utanför och på kyrkogården
I kyrkans torn hänger tre klockor, två gjöts 1954 då två äldre klockor var spruckna och den tredje är från 1722 (gjöts om 1954 helt identisk med originalet). Utöver dessa tre klockor hänger en på platsen där Silleruds gamla kyrka låg, den klockan är från 1662. Kyrkan revs 1891 och en klockstapel byggdes på platsen 1970, nedan en teckning av hur den gamla kyrkan såg ut.
Så tidigt som 1220 finns det en kyrka markerad i Sillerud på kartan som finns i Skara domkyrka. 1662 brann den dåvarande kyrkan ner och mycket av bygdens äldre historia gick förlorad. Enligt tradition har kyrkan i Sillerud varit placerad på en kulle vid norra änden av sjön Östra Silen. På platsen finns idag minnessten, klockstapel med kyrkklockan från 1662 och några järnkors.
Informationen till detta blogginlägg kommer från följande källor
Årjäng.se
Svenska kyrkan
Riksantikvarieämbetet