Ankarsrums bruk
När man tänker på Ankarsrum så är det köksmaskiner som är det första som man tänker på, det få inte vet är att företaget som numera heter Ankarsrum Industries AB grundades 1655. Bruket var från början en gård som hette Ångerstum, i början av 1600-talet ägdes den av en krögare vid namn Michael Brede. Han var ryttare för Smålands husarregemente och 1645 förolyckas han under ett slag. Detta är under trettiåriga kriget och Sverige var en stormakt i norra delen av Europa. Kungen köpte in legosoldater och det krigsmateriel som inte kunde tillverkas i Sverige och för att ha råd med detta exploaterades den råvara som fanns gott om i Sverige, järnet. Michaels änka kunde inte betala de skulder som Michael hade utan gården fick säljas och slutligen blev det dåvarande landshövdingen i Kalmar Gabriel Gyllenankar som tog över gården.
Som jag skrev i inlägget om Valloner uppmuntrades de att flytta från Belgien till Sverige, de hade kunskapen om järnet och Sverige hade både bra tillgång av järn och bra forsar där vattenkraft kunde användas för att driva maskinerna som behövdes. Fem syskon av familjen de Besche Abraham, Gillis (min farmors morfars farmors mormors morfars farfars farfar), Hubert och två systrar fick den 12 december 1655 kontrakt att bygga masugn, hamrar och gjutverk. Platsen de valde för järnbruket var vid fallet mellan Långsjön och Hällsjön, ett fall på 12 meter.
Vallonerna arrenderade hela säteriet Ångersrum av Gabriel Gyllenankar, och till hans ära kallade de platsen Ankarsrum.
Ankarsrum Motors – Historik kring bruket
1680 köps brukat av Hans Andersson och hans morbror Johan de Rees, två år senare köper Hans ut sin morbror och blir ensam ägare av Ankarsrums bruk. Hela sitt liv fortsatte Hans köpa upp hemman, herrgårdar och bruk.
Efterfrågan på det som tillverkas i de olika bruken skiftar och bruken får då ställa om sin produktion, mot slutet av 1600-talet behövde kronan kanoner för att rusta upp Kalmar fästing. det blev även en hel del både kanoner och kulor tillverkade som skeppades ut till de krig som Sverige var med i.
Från början fanns det ingen masugn på Ankarsrum utan tackjärn gjordes på andra bruk och fraktades till Ankarsrum. Först 1828 byggdes den första masugen och i mitten av 1800-talet övergick Ankarsrum till att vara ett manufakturverk med eget gjuteri.
Manufaktur = benämning på den äldre industriella företagsform som i för rörelsen avsedda lokaler under ledning av fackmän som icke voro underkastade skråtvång bedrevs med tillhjälp av handvärktyg l. jämförelsevis enkla maskiner o. som sålunda utgjorde ett mellanstadium mellan handtvärk o. utvecklad fabriksdrift
Under åren har de tillverkat jordbruksredskap, kaminer, radiatorer, badkar, emaljskyltar, järnvägsutrustning och projektiler till försvaret. Under tidigt 1900-tal var Ankarsrum ledande tillverkare av
ved- och gasspisar, och senare när elektriciteten gjorde sitt intåg, även elspisar och ugnar. Bland gjuteriets välkända produkter märks Viking, som på många håll var synonymt med
ordet kamin, och man startade tillverkning av gassvetsade radiatorer år 1921.
Referenser:
Lättsmält nr 2 2019
Ankarsum Industries AB