Intressant,  Person

Severin Nilsson

☆ 1846-01-14 i Asige | ✞ 1918-11-24 i Stockholm

Lördagen den 14 januari 1846 föds Johan Severin Nilsson i ett torp som låg under Knobesholms gård i Asige Halland, han är son till statdräng Nils Pehrsson och hans fru Neta Beata Svensdotter. Familjen var fattig och flyttade runt i olika torp under gården Knobesholm. 1852 flyttar de in i torpet Sveaberg under Knobesholm och då fick även Severins pappa anställning som smed.

Pappa Nils ville att Severin skulle jobba som smed men Severin spenderade hellre tiden med att läsa eller skriva. Prosten i Slöinge såg teckningar som Severin hade gjort och skickade de till en vän i Göteborg. Vännen blev intresserad och fixade ett par mecenater som var villiga att stödja Severins utbildning till målare i Stockholm. 1865 börjar Severin på Konstakademin och studerar där fram till juni 1871.

I november 1873 åker Severin tillsammans med en annan målare mot Paris, en resa som kommer att ta 3 veckor. De åker från Stockholm via Malmö, Köpenhamn, Lübeck, Berlin, Dresden, Leipzig, Weimar, Düsseldorf, Köln, Bryssel. Antwerpen till Paris. I Paris studerar Severin för Léon Bonnet, en mästare som tar hjälp av kamera för att få en bra bild att måla av.

1875 återvänder Severin till Sverige och Asige för att fortsätta fotografera och måla, för att dryga ut kassan gjorde Severin som flera andra konstnärer. Han gav lektioner och målade porträtt, en av hans elever var Rosalie Platzman-Ebersterin som han sedan gifter sig med den 4 juni 1878. Bröllopsresan går till Paris där det samtidigt är en världsutställning där Severin hade hjälpt Skansen grundaren Artur Hazelius att inreda en stuga i allmoge stil från just Halland.

Severin och Rosalie får 3 barn
Eva Beata Severina ☆ 1879-05-31 ✞ 1959-10-15
Knut Arendt Severin ☆ 1883-02-28 ✞ 1953-12-30
Nils Mauritz ☆ 1885-10-04 ✞ 1888-12-26.
Varken Eva eller Knut får några barn.

I september 1884 dör Severins far Nils, kvar i torpet på Sveaberg blir då mor Neta, systern Charlotte med hennes oäkta son Karl. 1885 köper Severin en gård som ligger i närheten av Knobesholm som heter Björsgård. Gården var byggd på samma vis som de flesta gårdar i Halland på den tiden, fyra längor som inramar en innergård. Bostadsdelen måste varit dålig då Severin samma år köpte torpet Sveaberg och placerade det på Björsgård. Severin inredde torpets norra rum till sommarateljé och överlät gården till sin storasyster. Björsgård bestod av två gårdar och på den mindre bodde Henrik Bengtsson med fru Elna och sonen Nils Peter, Henrik finns med på flera av de fotografier som Severin tog under sina sommarvistelser i Asige.

1908 köpte Severin ytterligare en bålastuga att ha som ateljé, denna gång belägen i Trönninge (norr om Varberg), Lindbergs socken. Bolsestugan som den kallas finns kvar på samma plats, numera äger Varbergs kommun den men den disponeras av Lindberga hembygdsförening.

Severin Nilsson är mest känd som målare men när man kollar de bilder han tog med sin kamera under slutet av 1800-talet och under 1900-talet så ger bilderna en fantastisk skildring av hur allmoge Sverige såg ut på den tiden.

24 november 1918 avlider Severin NIlsson i Stockholm, begravningen hålls i Sofiahemmets gravkor den 24 november (Dagens Nyheter 1918-11-25) och han begravdes sedan i Asige.

Det var läromästaren i Léon Bonnet i Paris som visade Severin hur man kunde använda fotografi som förlaga till bilder. Det finns enligt uppgift från Digitalt museum cirka 6 000 fotografier bevarade från Severin Nilsson. De flesta är odaterade och kvalitén skiftar på fotografierna, man ser dock snabbt att Severin hade en förmåga att måla upp hur han vill ha fotografiet.

Informationen i detta inlägg kommer från dessa källor:
Boken “Severin Nilssons Halland” av Mats Bengtsson och Jan Olsheden
Kyrkoböcker – Arkiv Digital
Bilder från Digitalt museum
Svenskt Porträttarkiv

sv_SESwedish