Halland,  Historia,  Intressant,  Person,  Varberg

Alfred Bexell

Måndagen den 22 november 1831 föds Ernst Gustaf Detlof Alfred Bexell på Harplinge prästgård, son till Justus Gabriel Bexell och hans fru Eleonora Kristina von Segebaden. Hans far Justus var en lärd man, prost, kyrkoherde och teologie doktor och tillsammans med sin pastorsadjunkt Niklas Sinander undervisades Alfred under perioder i hemmet. Enligt boken Bexells talande stenar av Margareta Strömbom (Margareta är barnbarnsbarn till Alfred) gillade inte Alfred skolan men han var inte obildad utan en självständig man som säker hade problem med den strikta skolgången.

Redan som 18-åring arrenderade han prästgården i Harplinge och tre år senare köpte han sin första egna gård. Han anställde jordbrukare från Schleswig-Holstein som visade nya odlingsmetoder som Alfred införde med gott resultat. Det medförde att fler började arbeta på samma sätt vilket innebar en uppryckning och modernisering av jordbruksarbetet i Halland. Utöver jordbruket ägnade sig Alfred åt skogsbruk, kreatursavel och mejeri. Han anlade både tegelbruk och glasbruk och var involverad i utvecklingen av järnvägen i Halland.

Tisdagen den 21 juni 1865 gifter sig Alfred med Cecilia Gunilla Wennström och de får fem barn, Justus 1868, Ebba 1871, Ragnar 1874, Alice 1878 och Herdis 1886.

Alfred var även aktiv som politiker och satt i riksdagens första kammare 1884-1888 för Hallands län och i riksdagens andra kammare 1889-1894 för Himle härad.

1874 säljer Alfred gården och flyttar till Varbergs trakten där han i omgångar äger tre stora gårdar (Torstorp i Grimeton, Göingegården i Lindberg och Hovgården i Rolfstorp) för att slutligen bosätta sig på Kullagården i Veddige 1899.

Bild på Torstorp i Grimeton från Digitalt museum under licensen Create Commons BY-SA 4.0 license

Torsdagen den 3 maj 1900 dör Alfred enligt död- och begravningsboken i Veddige (Veddige (N) FI:2 (1895-1919) Bild 250 / sid 20) av sockersjuka/slaganfall i Varberg och begravs en vecka senare i Veddige. Längst till höger i kolumnen Särskilda anteckningar står det att kistan är flyttad till Grimetons kyrkogård, sannolikt 1902. Graven är placerad så man från den ser Torstorps gård.

sv_SESwedish