Göteborg,  Historia,  Intressant,  Västra Götaland

Emigration från Sverige till Amerika

När man fördjupar sig i de familjer man hittar när man börjar släktforska hittar man snabbt notiser om emigration eller vistelse i Amerika. Emigrationen till Amerika ökade efter det amerikanska inbördeskriget som slutade 1865, men varför var det så?
Under slutet av 1700-talet och fram till 1827 genomgick jordbruket i Sverige stor förändringar och detta kallas skiftesreformer (eller skiften). Man pratar om storskifte, enskifte och laga skifte och syftet med dessa skiften vara att effektivisera jordbruket. Innan kunde en bonde ha små bitar av odlings- och betesmark utspritt i flera olika byar inom socken. Anledningen till denna uppdelning var att sprida riskerna och att få en jämnare fördelning av bra och dåliga jordar. De små bitarna land orsakade dock ett svårarbetat jordbruk och tanken var att genom att sammanfoga odlings- och betesmark till större delar som kunde generera mer avkastning. Den tekniska utveckling gjorde att det inte behövdes så många pigor och drängar vilket fick dessa att i större utsträckning söka sig till städerna efter arbete. Samtidigt hade industrialiseringen tagit fart och många arbetstillfällen ersattes med maskiner. Det fanns med andra ord ett överflöd av personer i Europa och samtidigt i Amerikas inland glesbefolkade områden.

Det var många som under dessa åren fick det svårt ekonomiskt och tog chansen att emigrera till Amerika för att kunna få land att odla och en mer stabil plats i livet. Resan till Amerika var dock en lång resa med många farofyllda delar innan man nådde Amerika. Det fanns flera utskeppningshamnar i Sverige men den som de flesta åker från är Göteborg. De som åkte från Göteborg passerade genom tullhusets lokaler innan de fick gå ombord på skeppet som tog dem första delen av resan.

Första delen av resan till Amerika gick till Hull i England, därefter fraktades de med tåg till Liverpool där den sista delen av resan gjordes till Amerika och då främst New York. Resan över Atlanten med ångfartyg tog cirka 2 veckor under förfärliga förhållanden. Det mesta blev en bristvara och hygienen gjorda att många blev sjuka under färden över Atlanten.

När ångfartygen ankom New York la skeppet till vid Ellis Island, en numera federal ö i New Yorks hamn som är belägen i både New York och New Jersey. 1892 invigdes immigrationsstationen på Ellis Island och fram till 1954 togs nästan 12 miljonen invandrare emot på ön. En del passagerare fick inte komma in i Amerika, om man hade kronisk sjukdom eller uppvisade tecken på dödlig sjukdom fick man resa hem igen.

När man skulle registrera sig som invandrade i Amerika blev det problem med våra svenska namn, därav kan det vara lite svårt att hitta de som emigrerad till Amerika. Många amerikaniserade sitt namn medans andra valde att ta ett helt nytt istället. Har man tur finns det brev från emigranterna i Amerika och kanske till och med fotografier som kan hjälpa till vid sökandet i de amerikanska registren. Ellis Island är numera ett museum som man kan besöka i samband med ett besök till Frihetsgudinnan.

Bilderna i galleriet ovan kommer från Unsplash.com och har ingen upphovsrättighet.

Läs mer om Ellis Island och den andra ön som ingår i samma område – Frihetsgudinnan på deras hemsida. Där kan man även söka i registret på 65 miljoner passagerarlistor.

sv_SESwedish