Halland,  Historia,  Intressant,  Varberg

Rantzauklippan

På en klippa söder om Varbergs fästning står ett monument, en rest smal sten med en bronsrelief och ett namn, Daniel Rantzau. Varför står detta monument där och vem var Daniel Rantzau?
Klippan där monumentet står har vid flertal tillfällen använts för att ställa upp artilleripjäser vid belägring av Varbergs fästning. De mest kända är under Nordiska sjuårskriget 1565 när svenska trupper intar Varbergs fästning och 1569 då danska trupper intar Varbergs fästning. Vid belägringen 1569 är Daniel Rantzau härförare för de danska trupperna och den 11 november stupar han i striderna. Några dagar senare (man vet inte säkert om det var 13:e eller 14:e november) kapitulerar svenskarna och danskarna återintar fästningen.

Daniel föddes 1529 och Rantzau är då den äldsta, rikaste och mest utbredda adelssläkterna i Holstein, som 15 åring började han studera på Wittenbergs universitet 1544 för att sedan 1547-1554 genomgå militär utbildning. 1562 blev han danska överste och han var fältherre över hären under Nordiska sjuårskriget från 1565 till sin död 1569. Monumentet är rest till minne av Daniel Rantzau och vid avtäckningen den 26 juni 1938 fanns representanter från både svenska och danska kungahuset likväl representanter från båda ländernas krigsmakter. PÅ monumentet sitter en relief av ett kopparstick på Daniel Rantzau och texten “Diverso tempore diversa fata” som är latin och betyder Skilda öden vid skilda tider. Klippan som monumentet restes på kallade under 1800-talet för Daniels klippa men numera är det Rantzauklippan som är det etablerade namnet.

På monumentet finns en bronsrelif av Rantzau, utförd efter ett kopparstick samt den latinska inskriptionen Diverso tempore diversa fata (“Skilda öden vid skilda tider”). Vid monumentets for finns en äldre inskription till Rantzau minne. Den är från 1681, då Leonhard Fredrik Rääf lät hugga in ett kors och namnet Daniel Rantzow.

Rantzauklippan ligger i stadsdelen Platsarna i Varberg, den del som var det ursprungliga Varberg och som ligger utmed kusten direkt bredvid Varbergs fästning. Från klippan har man utsikt över simstadion, strandpromenaden, Varbergs fästning och det lilla grönområde med Boulebanor som skapats i det före detta stenbrottet.

Bild tagen av Wolfgangus Mozart från Wikipedia publicerat som Public domain
sv_SESwedish