Intressant,  Person

Johan Severin Almer

Måndagen den 13 maj 1861 föds Johan Severin Andersson på Liagården 10 i Grimetons socken, en liten ort som ligger lite mer än 1 mil öster om centralorten Varberg. Han är son till Anders Nilsson och Sara Lovisa Swensdotter, han är deras tredje barn men det första som lever till vuxen ålder.
Han studerade först på Varbergs läroverk för att sedan ta sin studentexamen 1879 efter 4 års studier på Halmstads läroverk. Redan samma höst skrevs han in på medicinska fakulteten på Uppsala universitet där han 6 år senare blir medicine kandidat och 1893 får han sin medicine licentiat (läkarlicens) från Karolinska institutet.

Han flyttade tillbaka till Varberg efter en tid i Visby och 1903 blev han stadsläkare i Varberg, en titel han behöll till sin död.

1904 startade Dr. Almer Kustsanatoriet Apelviken som var ett behandlingshem för skrofulösa barn (barn med körteltubekulos) först som ett sommarläger men senare som ett året runt behandlingshem. Numera är anläggningen ett hotell med spaanläggning (Varbergs kusthotell)

Läkare på Kustsanatoriet Apelviken. Från vänster: Lövberg, Johan Severin Almer och Sonesson framför en av sanatoriebyggnaderna (Alla bilder kommer från DigitaltMuseum och bilderna är utan upphovsrätt enligt CC0 1.0)

Dr Almer fortsatte arbeta fram till sin död fredagen den 13 maj 1927 och han är den första att bli begraven på den nyinrättade kyrkogården som ligger precis bredvid sanatoriet.

Minnet från Johan Severin Almer finns närvarande i allra högsta grad i Varberg.

  • Stranden som ligger framför Varbergs kusthotellet kallas till vardags Kåsa (kustsanatoriet fick förkortningen KSA – Kustsanatoriet Apelviken).
  • På området har Barncancerfonden ett semesterboende som heter Almers hus.
  • En skola i Varberg heter Almers skola.
  • Infartsleden söderifrån in till Varberg heter Almers väg
sv_SESwedish