Raus kyrka
I södra delen av Helsingborg ligger Raus kyrka utmed Råån, ortsnamnet Raus är en sammanslagning av det äldre namnet på ån Raa och ordet os som hänvisar till åmynning. Kyrkan byggdes i mitten av 1100-talet men platsen har varit bebodd sedan yngre stenåldern. Från början bestod kyrkan av långhus, kor, halvrund absid och ett smalt torn i väster. De fönster som fanns satt högt upp under taket, en fönsterram sitter kvar så man kan se hur de ursprungliga fönsterbågarna såg ut.
Från början fanns det två ingångar till kyrkan, en i norr för kvinnor och en i söder för män. Under 1300-talet drabbades orten av pesten och det var först på 1400-talet som orten började hämta sig. Under 1400-talet rivs tornet, man slår upp gotiska valv i kyrkan så innertaket får en spetsig utformning.
Huvuddelen av den romanska takstolskonstruktionen finns ännu bevarad i intakt skick. Av de ursprungligen 15 takstolarna finns elva kvar. De fyra östligaste togs bort i samband med ombyggnaden av kyrkan 1840. Konstruktionen är helt av ek och består av genomgående takbjälkar med sparrar vilka förenas av högtsittande hanband. En intressant företeelse är den märkning som finns på sparrband och hanband. Timmermännen har här använt sig av runor eller runliknande tecken
Helsingborgs stadslexikon
Väggarna i kyrkan fick kalkmålningar med bibliska motiv och vid den södra ingången byggdes ett vapenhus. Under 1500-talet renoverades kyrkan och fick en mer gotisk arkitektur, man målade över (eller förstörde) kalkmålningarna från 1400-talet.
1782 bygger man den nuvarande klockstapeln som ersatte en som var byggd 1663, i den finns kyrkans två klockor. Storklockan från 1782 (omgjuten 1817) och lillklockan från 1789 (omgjuten 1881).
Under renovering på 1840-talet fick kyrkan det utseende som den har nu, koret, absiden och vapenhuset revs. Man bygger ett nytt vapenhus i väster, korsarmar och takplåtarna byts från bly till koppar. på 1930-talet byts golvet i kyrkan och bänkarna byts till nya byggda i ek.
Min koppling till Raus kyrka är att min farfars föräldrar gifte i kyrkan 1920
Uppgifterna på denna sida är hämtade från
Helsingborgs stadslexikon
Svenska kyrkan
Rapporten Raus Kyrka – Lunds stift, Kulturhistorisk karaktärstik och bedömning utförd av Kristina Magnusson 2015