Evas morfar,  Historia,  Intressant,  Kyrkor,  Västra Götaland

Vassända-Naglums kyrka

Lite norr om Trollhättan och lite sydväst om Vänersborg ligger Vassända-Naglums kyrka som togs i bruk till julen 1800. De första ritningarna av arkitekt Thure G. Wennberg till kyrkan godkändes redan 1793 men på grund av pengabrist ändrades storleken på kyrkan och den började byggas 1798.

Från början hette kyrkan Gustav Adolf efter den regerande kungen Gustaf IV Adolf, men befolkningen kallade kyrkan Gustava. Kyrkans klockor kom från Vassända gamla kyrka, den större gjöts 1757 och den mindre sägs vara från medeltiden.
John Eberhardt den yngre fick uppdraget att bygga orgeln och den levererades 1824, efter att Kungliga Överintendentsämbetet gjorde ritningen 1817.
Redan 1837 behövde kyrkan repareras och kyrkan genomgick flera renoveringar under tiden den användes. Vid sekelskiftet byttes altaret och ett nytt dopfunt installerades, 1913 byttes orgeln ut. på 1920-talet fick kyrkan elektrisk belysning. Med början 1930 utfördes en större ombyggnad ångvärmare installerades, ett pannrum byggdes under sakristian, portar byttes och nya yttertrappor byggdes.
Under 1978-talet installerades eluppvärning, bänkarna fick värmare och det gjordes en bekämpning mot skadedjur. Från slutet av 1970-talet tills 2003 gjordes flera renoveringar men trots detta kom man inte till rätta med det läckande taket och kyrkan stängdes i början av 1990-talet.

Kopplingen jag har till Vassända-Naglums kyrka är att Evas morfars föräldrar Karl Edvin Bråberg och Alma Maria Sanberg vigdes i kyrkan den 28 september 1906.

Informationen om kyrkan kommer från Bebyggelseregistret som är en del av Riksantikvarieämbetet

sv_SESwedish