Evas farmor,  Historia,  Intressant,  Norrbotten,  Småland,  Uppland

Valloner

Alla som släktforskar har olika upplägg i arbetet, vissa försöker komma så långt tillbaka i tiden som möjligt medans andra försöker skapa kopplingar till andra släktträd. Jag har inte riktigt hatt det fokus i forskningen som krävs för att komma så långt tillbaka som möjligt utan jag forskar ganska brett och fastnar ofta på olika familjer eller händelser och öden som jag följer bara för att se hur det går. Jag har haft koll på att jag i mitt släktträd har en adlig koppling med bland annat De Falck, Wadman, Rotkirch, De Besche och De Geer som jag har dokumenterat med hjälp av det material som finns tillgängligt numera. Efter nyår la jag energi på att fylla på information om mina och fruns anor med början 3 generationer ner som jag presenterar under fliken anor. När jag kom till min frus farmors mor (Hilda Amanda Drugge) gjorde jag en sökning på namnet då det skiljer sig från de övriga namnen som finns i den delen av släkten. Hilda är född i Pajala i slutet av 1800-talet och övriga släktingar har efternamn som för tankarna mot Finland, det jag hittade var att namnet Drugge är en släkt som kom till Sverige i början av 1600-talet.

Vallonien ligger i södra delen av Belgien, har gränser mot Frankrike, Luxemburg och Tyskland. I bergstrakterna runt Ardennerna (bergsområde som sträcker sig från Luxemburg genom Belgien (Vallonien) till Frankrike) fanns alla de saker som gör gruvdrift lönsam. Det fanns fyndigheter i bergen, det fanns skog och det fanns vattendrag och vallonerna var väldigt bra på att bearbeta malmen. Under slutet av 1500-talet emigrerade en del valloner till det nordliga Sverige på initiativ av hertig Karl och Welam de Besche. Sverige hade liknande förutsättningar som runt Ardennerna och under början av 1600-talet blev arbetsutvandringen från Vallonien till Sverige större tack vara köpmannen Louis de Geer. Från början bosatte sig vallonerna i Östergötland för att sedan spridas över större del av Sverige, när jag följt vallonerna i fruns anor hade arbetat på i stort sätt de flesta av bruken.
De bruk jag har hittat ättlingarna på är Forsmark i Uppland, Lövsta i Uppland, Söderfors i Uppland, Österby i Uppland, Godegård i Östergötland, Stavsjö i Östergötland (ligger i Kolmården), Ankarsrum i Småland och Kengis i Norrbotten.

Redan på 1600-talet var släktnamn etablerade i Vallonien och de förde den sedan med sig till Sverige (här kom ärftliga efternamn cirka 200 år senare). Släktnamnen kunde till exempel baseras på dopnamn, yrke, geografiskt område eller egenskaper. Här följer ett par släktnamn som är kopplade till valloner
Hübinette – finns även som Hubinet (ursprungliga släktnamnet) och Hybinette, baseras på förnamnet Hubert
De Geer – baseras på geografisk område och betyder från Geer som är både en å och en by i Vallonien
Dubois – baseras på geografisk område och betyder från skogen
Drougge – ursprunget tros vara Droguet som är ett diminutiv (förminskning) av förnamnet Drogue (romansk form av det germanska namnet Drogo)

Stora smedjan vid Söderfors Järnbruk på 1870-talet. Bild från Digitalt museum Fritt från kända upphovsrättsliga restriktioner – Public Domain Mark (PDM)

Informationen på denna sida har jag fått från:
Institutet för språk och folkminnen – Vallonnamnen lever kvar
Släkthistoria – Myten om Vallonerna
Sällskapet Vallonättlingar
Böckerna Vallonsläkter under 1600-talet (3 delar) av Kjell Lindblom

sv_SESwedish