Båda våra familjers bakgrund är numera väldokumenterad, följ länken nedan för att komma till den delen av bloggen. Släktforskningen började för rätt många år sedan efter att min mamma hade varit på besök hos släkten nere i Skåne och hon hade fått en hel del nya uppgifter. Detta var strax efter att min pappa gick bort och då han varit barnhemsbarn och placerad i fosterhem visste ingen av oss hur hans uppväxt hade varit. Jag kontaktade Göteborgs stad och fick ut handlingar och började sakta lägga in uppgifterna i ett släktträd.
Att släktforska blir mer och mer vanligt och nu när det finns register tillgängliga gratis på nätet från Riksarkivet kan vem som helst börja släktforska. Det finns många hemsidor/lösningar som erbjuder släktforskning direkt på nätet i deras egna system, men det ska man tyvärr vara lite försiktigt med. Många gånger är uppgifterna som finns i de släktträden inte kontrollerade mot några kyrkböcker och det finns en funktion som ger smarta tips på matchningar i ditt träd mot alla de andra träden. Tyvärr är det inte allt för vanligt att de uppgifter man blir tipsade om inte stämmer med de verkliga och har man otur och inte kollar noga kan man lägga till delar i släktträdet som inte skulle varit med.
För att få full kontroll över ditt släktträd måste du själv se till att dina uppgifter är riktiga, jag började att ha mitt släktträd på en av dessa tjänster, men då trädet växte helt utan min kontroll valde jag att ta bort det och börja om från början igen. Det finns släktforskarföreningar i de flesta län och regioner där man kan gå en kurs eller få lite hjälp och stöd, sen finns det väldigt många grupper på Facebook som kan erbjuda speciell hjälp som kan få ditt forskande att avancera i rätt riktning .

För tillfället har jag strax över 21 500 personer i släktträdet och jag har kommit 10 generationer ner, en av mina förfäder var med och slogs vid både Poltava och Fredrikshald. Jag lägger till lite av den historia jag hittar när jag släktforskar, både intressanta personer och händelser finns representerade.
Arbetet med släktforskningen går i vågor och kan variera från att ligga nästan helt nere till att vara väldigt aktivt.

Gustaf Cederström -Karl XII:s likfärd målad 1884 och hänger på Nationalmuseum i Stockholm