Dalarna,  Historia,  Intressant,  Rogers farfar

Boda kyrkby

För mig är den lilla orten Boda kyrkby som ligger cirka 2 mil norr om Rättvik en viktig pusselbit till mitt förflutna. Allt började när min farfars morfars farfars morfars mormors far Simon Jöransson Hack bosätter sig i Boda kyrkby under 1650-talet. Under de kommande 200 åren har jag min släkt bofast i Boda kyrkby och den sista i raden som är född där är min farfars morfars far Hans Ersson Blomqvist. Under mitten av 1800-talet flyttar han till Vilhelmina i Västerbottens och hans barnbarn i sin tur tar släkten ner till Skåne.

Boda kyrkby hörde länge till Rättvik men 1816 bildas Boda kapell församling och ett kapell byggs som står färdigt 1623. Kapellet gjorde det för byborna att besöka kyrkan för gudstjänster, det dröjde dock till 1723 innan Boda fick en egen begravningsplats. Kapellet var uttjänt i början av 1800-talet och under 1847-1851 byggdes den nuvarande kyrkan, i kyrkan finns ett dopfunt från 1600-talet som min anfader Mäster Simon Hack har gjort.

Boda kyrka
Anmärkningar: Kyrkan vit, fönster vita, tak svart, dörr svart, gluggar ljusgula, guldkors och kula. – Bild från Digitalt museum Licens:  Erkännande (CC BY) – Inga ändringar är gjorda i bilden

Boda består av ett antal mindre samlingar av gårdar och ett par av dessa har jag stött på under min forskning. Gulleråsen, Kärvåsen, Osmundsberg, Ovanmyra, Västanå och kyrkobyn. Utöver dessa byar finns även Solberga, Lenåsen och Änderåsen.

Informationen jag redovisar här har jag hittat på:
Boda hembygsförening
Svenska kyrkan
Rättviks kommun

sv_SESwedish