Ordbok

Stegling

Stegling är ett straff män kunde få efter de blivit avrättade fram till och med 1841 när straffet avskaffades. Det har även gått under namnet “Stegel och hjul” vilket kommer sig av att den avrättade kroppen styckades och placerades på stora hjul som placerades på pålar för allmän beskådan. Stegling hade ett både ett förnedrande syfte men även ett avskräckande syfte.

Stegling och även det betydligt värre straffet rådbråkning där den dömdes ben krossades utan att den dömde dog (straffet skulle vara plågsamt och långvarigt) klassas som kvalificerat dödsstraff. Det var vid grova brott (mord, incest, tidelag eller högförräderi) som den dömde kunde dömas till ett kvalificerat dödsstraff.

Jag hittade en man i mitt släktträd (min farfars farfars morfars yngre bror Anders Eskilsson) som i april 1831 dömdes till halshuggning och steglas för ett förfalskningsbrott och svårt mord. Han kunde inte betala en förfallen betalning på köpesumman för gården Lilla Björket i Riseberga socken han bodde på till den förra ägaren gästgivaren Lars Sjöstedt. Sjöstedt kom för att driva in skulden och Anders lurade i honom att han skulle hämta mellanskillnaden hos sin svåger. Sjöstedt fick övernatta på Lilla Björket och Anders begav sig till sin svåger, det fanns dock ingen överenskommelse med svågern att denne skulle hjälpa till med köpesumman. Under natten kom Anders tillbaka och övertalade sin fru att när dådet var klart gå in till grannarna och berätta att tre okända män slog ihjäl Sjöstedt under natten. I själva verket så var det Anders som slog Sjöstedt med en yxa och dödade honom, för att försvåra för Kronolänsman bar Anders ut kroppen och slängde ner den i gårdsbrunnen och försvann sedan från gården. Med sig fick han Sjöstedts schatull, tobakspipa, klocka samt pengar. Dagen efter anhålls han och kunde då visa upp ett dokument med en överenskommelse om hjälp med köpesumman, detta var dock en förfalskning. Han dömdes således för både förfalskningen, mordet och skändningen av kroppen till döden genom halshuggning och stegling. Hans fru Johanna ansågs inte helt oskyldig då hon borde sagt sanningen till grannarna och kronolänsmannen och dömdes till 8 dagars fängelse vid vatten och bröd.

I dödboken för Kristianstads Slottsförsamling finns notisen om avrättningen.
“Arrestanten Anders Eskilsson från Lilla Björket, enligt Kongl. Maj:ts Nådiga utslag, för förfalskning, mord och Rån afrättades vid Åby d: 1831 den 3 November, 40=45 gl”

Informationen är hämtad från SAOB och Populär historia.

sv_SESwedish