Ordbok

Hypokondri

Många av de sjukdomar som finns i modern tid fanns tidigre, ibland med snarlikt namn och ibland med ett helt annat namn. Jag har en i släktträdet som har följande notis i husförhörslängden “Död 1849 Januari af Hypocondri ofvergangen till andra sjukdoms former”

Om man söker på hypokondri finns det en uppsjö av länkar som alla aktuella idag, jag gjorde istället sökning i Svenska Akademins Ordbok och fick då följande svar.

sjukligt själstillstånd som utmärkes av nedstämdhet l. melankoli, vanl. förbunden med böjelse att utan anledning tro sig sjuk, mjältsjuka, svårmod; särsk. med. i inskränktare anv.: vid olika slag av psykiska sjukdomar förekommande symtom kännetecknat av ett sjukligt stegrat uppmärksammande av den egna kroppen, dess olika organ o. organfunktioner, vilka ständigt vålla oro o. omsorger.

Svenska Akademins Ordbok

Ordet hypokondri kommer från grekiskans Hypocondrium/Hypochondrios via latinets Hypochondria och betyder “som ligger under revbensbrosken” Det var där man från början trodde att hypokondrin hade sitt ursprung.

sv_SESwedish