Halland,  Historia,  Intressant,  Varberg

Societétshuset

Bredvid Varbergs fästning ligger Societetsparken, en park som innehåller tennisbanor, utomhusscen, restaurang och en stor lekplats. I parken ligger ett av Varbergs finaste hus, Societétshuset (eller som Varbergarna själva säger – Societén) som invigdes 1886 och som fortfarande har samma sort verksamhet som från starten.

Image Not Found

Huset är ritat av Adrian Crispin Peterson (1835-1912), han har även ritat Marstrands societetshus och Trädgårdsföreningen i Göteborg. Huset är ritat i morisk stil vilket på den tiden ansågs vara en bra stil på byggnader som hade anknytning till badande. Från början hade Societétshuset koppling till den spa verksam het som var väldigt populärt i Varberg därav kopplingen till den moriska byggnadsstilen.

Från början fanns det ett högt plank runt hela området då det var menat att bara de högre samhällsklasserna (=societen) skulle ha tillgång till parken. Det var även inträde för att få komma in på området, man hade ett system där fattiga även fick besöka Societetsparken men bara på tider när ingen annan var där. I början av 1920-talet öppnades området upp för alla, området har alltid haft fantastiska planteringar och många besökare spenderar mycket tid på att betrakta planteringarna.

Området har verksamhet året om men på sommaren är det extra liv och rörelse. Då öppnas de stora uteserveringarna upp och på utescenen spelas all möjlig musik på kvällarna. Festlokalerna har använts till många olika saker, allt från utställningslokal via bal för studenter till ren festlokal. Vissa delar har även används att husera bokrea vid tillfällen när den lokala bokhandlaren inte hade plats i sina lokaler.

Källor till denna sida
Hjelmstedt, Lennart, Nilsson, Anna-Lena, 2013, När societen kom till Warberg

sv_SESwedish